De Nordkaap bereikt! - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van Helma Cavalini - WaarBenJij.nu De Nordkaap bereikt! - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van Helma Cavalini - WaarBenJij.nu

De Nordkaap bereikt!

Door: Martin

Blijf op de hoogte en volg Helma

19 Mei 2012 | Noorwegen, Oslo

19 mei 2012 (Martin)
De reis naar de Nordkapp slingert weer langs smalle, steile, soms gevaarlijke wegen en voor Helma is het behoorlijk afzien. Met steeds grotere regelmaat grijpt zij vertwijfeld naar het handvat rechts boven haar. Ook wanneer moet worden vaart verminderd of zelfs geremd wanneer kuddes rendieren zomaar de weg oversteken. Maar ze verzuimt daarbij niet naar het prachtige panorama te blikken, dat steeds weer onverwacht anders opdoemt. Langs de E 69 die helemaal tot aan de Nordkapp voert is het dan tijd voor koffie en toilet. En wat blijkt: precies op die plek liggen oneindig veel mooie gladde stenen. Spekkie voor Helma. Een tas vruchtensappen wordt ontruimd en omgebouwd tot stenentas. Voor thuis. Maar het moet voort langs een van de grootste IJszeefjorden. En door een 10 km lange tunnel waar merkbaar is bezuinigd op enig comfort. Er branden spaarzaam lampjes, geen belijningen op het donkere wegdek en het is vochtig. En dat komt weer omdat we afdalen tot 200 meter onder de zeespiegel. Verderop een toltunnel: 194 kr. (24,00 euro) aub. Dan een prachtige weg, steil oplopend in winters decor. Het is 35 km en het enige echte poollandschap van Europa. Indrukwekkende uitzichten en majestueuze rotspartijen maken diepe indruk. Maar er moet vlak voor de Nordkapp-finale eerst weer worden afgerekend. 420 kr. ditmaal. Maar dan heb je ook twee dagen toegang. Er staan al campers, auto’s en bussen naast een groot gebouw met heel veel mogelijkheden nog meer kronen uit te geven. En het waait. Het waait hard. Het waait harder dan we ooit hebben meegemaakt. De camperdeur gaat met grote moeite open. En dan buiten waait meteen mijn petje van mijn hoofd. Mijn mooie petje…… Dat zal toch niet….. Hij ligt achter een rij campers in de sneeuw. Snel…. Maar de sneeuw ligt een meter hoog. Toch lukt het net op tijd mijn petje te pakken. Al zak ik een stuk door de sneeuw en voelen mijn eerst warme sokken ineens koud en nat aan.
Snel foto’s nemen, kaarten kopen, kaarten schrijven en posten (vanwege de speciale Nordkappstempels) nog even het commerciële gebouw door en dan toch maar besloten hier niet te overnachten. Naar beneden naar een camping waar minder wind is en we ons comfortabeler voelen. Met man en macht wordt geprobeerd internet te starten, maar tevergeefs. Helaas.

• 13 Juni 2012 - 17:53

Kim:

Misschien had je die stapel stenen moeten meenemen. Wat is het plan met die verzamelde steentjes trouwens?